Filmy „Tam, gdzie rosną grzyby” i „Ostatni ocean” we wrześniu w Kuchnia+
We wrześniu Kuchnia+ wyemituje filmy „Tam, gdzie rosną grzyby”, „Ostatni ocean” oraz „Rick Stein - smak włoskiej opery” o związkach sztuki z jedzeniem.
„Ostatni ocean” to film dokumentalny, który stacja zaprezentuje w cyklu „Kuchnia+ food film fest”. Produkcja opowiada o połowach antarze patagońskim - rybie, której mięso nazywane jest „białym złotem”. Dokument widzowie obejrzeć mogą 1 września o godz. 21.45.
O wpływie włoskiego jedzenia na kulturę Włoch opowie film „Rick Stein - smak włoskiej opery” (13 września, 16:00). Rick wyjaśnia dlaczego twórczość Verdiego, Rossiniego i Pucciniego jest tak mocno związana z potrawami regionów, z których artyści pochodzili lub, w których pracowali.
„Tam, gdzie rosną grzyby” to koprodukcja polsko-amerykańska w reżyserii Jasona Cortlunda i Julii Halperin, którą stacja pokaże 21 września o 13:40. Lucien i Regina są parą i utrzymują się ze zbierania grzybów w lasach New Jersey. Grzyby sprzedają do najlepszych nowojorskich restauracji. Ich małżeństwo zostaje wystawione na próbę, kiedy kobieta otrzymuje ofertę pracy w jednej z nich.
Dołącz do dyskusji: Filmy „Tam, gdzie rosną grzyby” i „Ostatni ocean” we wrześniu w Kuchnia+