Starbucks we współpracy z polskim startupem testuje słomki z kawowych fusów
Starbucks Polska nawiązuje współpracę z EcoBean, polskim startupem wywodzącym się z Politechniki Warszawskiej, i rozpoczyna prace nad możliwością stworzenia słomek wykonanych ze zużytych fusów kawowych pochodzących z kawiarni. Początkowo fusy będą przekazywane w ramach testu przez 22 kawiarnie na terenie Warszawy.
Nowe biodegradowalne słomki produkcji EcoBean mają spełniać wymagania dyrektywy „plastikowej” zakazującej od lipca tego roku wykorzystania wielu biodegradowalnych polimerów w produkcji słomek do napojów.
To kolejny krok Starbucks na drodze do osiągnięcia globalnego celu, którym jest ograniczenie liczby odpadów i emisji dwutlenku węgla o 50 proc. do 2030 roku.
- Jesteśmy podekscytowani współpracą z tak dużą firmą jak Starbucks. Nasz projekt to 100% zero waste. Zużyte fusy po kawie pakowane są do tzw. EcoBoxów. Gdy te są w pełni napełnione, zostają odebrane i trafiają do naszego zakładu. Tam zostaną przetworzone i uformowane w praktyczne słomki, które po wykorzystaniu trafiają do nas ponownie, aby dostać nowe życie. To idealne rozwiązanie, niosące same korzyści dla środowiska - tłumaczy Marcin Koziorowski, CEO w EcoBean.
Katarzyna Pijanowska, marketing manager w Starbucks Polska ocenia: - Wierzymy, że badania EcoBean już wkrótce odbiją się echem w całej branży gastronomicznej. Od początku wspieramy projekt i obecnie przechodzimy do kolejnego etapu, czyli fazy testów, w której nasze kawiarnie będą oddawały do EcoBean kawowe fusy, z których mają być wytwarzane słomki i inne przedmioty przyjazne środowisku.
Przedstawicielka Starbucksa wskazuje, że samo ponowne użycie fusów pozwoli już wkrótce ograniczyć ilość oddawanego do atmosfery CO2 o nawet 400 kg na tonę.
Ekologiczne inicjatywy Starbucks
W ubiegłym roku Starbucks wyszedł z inicjatywą pod hasłem "Zabierz fusy do domu", oferując swoim Gościom za darmo zużyte fusy do wykorzystania jako ekologiczny środek do czyszczenia domu czy kawowy peeling.
Tej zimy Starbucks odpowiedział także na prośbę Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie i jako jedna z lokalnych kawiarni przekazał swoje fusy po kawie do posypywania wybranych alejek w parkach, jako alternatywa dla piachu i soli drogowej.
Dołącz do dyskusji: Starbucks we współpracy z polskim startupem testuje słomki z kawowych fusów