W pracy najczęściej jemy kanapki
Większość Polaków (72 proc.) w pracy lub na uczelni najczęściej zjada to, co zabierze ze sobą z domu - wynika z badania ARC Rynek i Opinia.
Dużą popularnością cieszą się również produkty gotowe do spożycia oferowane w sklepach, w tym batony i ciastka - wybiera je ponad 43 proc. Polaków, przy czym ich popularność maleje wraz z wiekiem respondentów. Najmniejszy odsetek ankietowanych - zaledwie 5 proc. - w ogóle nie spożywa posiłków poza domem.
Wśród badanych podobny odsetek osób deklarował zarówno korzystanie w ciągu dnia z barów i restauracji (31 proc.), jak i przygotowywanie posiłków w pracy z wcześniej zakupionych produktów (27 proc.). Wychodzenie na lunch jest zdecydowanie najbardziej popularne wśród ludzi młodych, do 25. roku życia (39 proc.).
Na przygotowywanie posiłków w pracy najczęściej decydują się osoby między 26. a 40. rokiem życia (34 proc.). Niezbyt dużą popularnością - niezależnie od grupy wiekowej - jest zamawianie posiłków z dowozem do pracy. Taką opcję wybiera 15 proc. badanych.
Badanie zostało przeprowadzone we wrześniu 2011 r. za pośrednictwem epanel.pl na grupie 1006 osób.
Dołącz do dyskusji: W pracy najczęściej jemy kanapki