chleb znowu...
2010-10-18 13:07:55 - zlotowinfo
ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem
0,25 kukurydzianej
0,55 przennej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
400ml wody
ok 11mg drożdży
efekt: panel.comze.com/fam/index.htm?chleb
Re: chleb znowu...
2010-10-18 13:29:42 - Panslavista
zlotowinfo
news:i9h9qa$sam$1@inews.gazeta.pl...
> zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
> ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem
>
> 0,25 kukurydzianej
> 0,55 przennej
> 1 łyżka soli
> 1 łyżeczka cukru
> 400ml wody
> ok 11mg drożdży
Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna
zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub
kluskami.
Re: chleb znowu...
2010-10-18 14:01:34 - zlotowinfo
news:4cbc2fa7$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
> Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
OK
> Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna
> zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub
> kluskami.
miałem taką
Maszynka do mięsa ZELMER 586.5 +SZATKOWNICA 986.7
odsprzedałem kumplowi, tryby plastikowe... żałosne
szczęście że był zapasowy tryb
po tym wszystkim stwierdziłem że do mielenia domowego nadaje się jedynie,
młynek do kawy, a najskuteczniejsze, żarnowe z zbiorniczkiem
wystarczy w allegro wpisać: młyn* żar*
Re: chleb znowu...
2010-10-18 15:09:50 - Panslavista
news:i9hcut$a64$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Panslavista
> news:4cbc2fa7$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
>> Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
> OK
>
>> Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna
>> zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub
>> kluskami.
> miałem taką
> Maszynka do mięsa ZELMER 586.5 +SZATKOWNICA 986.7
> odsprzedałem kumplowi, tryby plastikowe... żałosne
> szczęście że był zapasowy tryb
>
>
> po tym wszystkim stwierdziłem że do mielenia domowego nadaje się jedynie,
> młynek do kawy, a najskuteczniejsze, żarnowe z zbiorniczkiem
> wystarczy w allegro wpisać: młyn* żar*
Nie testuję na wytrzymałość. U mnie pracują normalnie. Można oczywiście mleć
śrutownikiem (i przesiewać - gdy chce się mieć białą mąkę).
Śrutownik Porkerta
www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=419253
Młynek i płatkarka:
www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Komo/Komo-Fidibus-Muehle-Duett-200/991104.html
Re: chleb znowu...
2010-10-19 17:19:57 - zlotowinfo
kumpel na wsi mi będzie mielił, na śrutwoniku
pierwsza próbka bardzo dobra, miałkie z lekkimi grudkami
czyli bardzo dobrze
przenżyto, za pare dni upiekę z tego i zdam relacje
ale mimo wszystko chyba kupię najtańszy młynek żarnowy
by raz na jakiś czas zmielić kukurydzę i inne
Re: chleb znowu...
2010-10-19 17:51:15 - Panslavista
zlotowinfo
news:i9kcuq$b6v$1@inews.gazeta.pl...
> sprawa z mieleniem się prawie rozwiązała
> kumpel na wsi mi będzie mielił, na śrutwoniku
> pierwsza próbka bardzo dobra, miałkie z lekkimi grudkami
> czyli bardzo dobrze
>
> przenżyto, za pare dni upiekę z tego i zdam relacje
>
>
> ale mimo wszystko chyba kupię najtańszy młynek żarnowy
> by raz na jakiś czas zmielić kukurydzę i inne
Tak jak wspomniałem, jeżeli nie masz robota z przystawką mielącą to kup
maszynkę do mięsa 986 Zelmera ze wszystkimi przystawkami, w tym młynek do
nasion suchych i oleistych, młynek ma mechanizm żarnowy stalowy, miele także
kawę, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek do chleba itp. To najczęsciej
używana przeze mnie maszyna kuchenna w domu.
Re: chleb znowu...
2010-10-19 17:54:48 - zlotowinfo
maszyny to dziadostwo
Re: chleb znowu...
2010-10-19 18:29:56 - Panslavista
zlotowinfo
news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
> maszyny to dziadostwo
Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z mechanizmem
mielącym 8 (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący 5 z 886 z jego
opcjami. Nie mam problemów.
Opcje:
Szatkownica (tarka, wiórki duże, wiórki małe, pasterki)
Młynek żarnowy do ziarna
Praska do owoców miękkich
Cytrusiarka
Zespół do nadziewania kiełbas i kiszek
Zespół do ciastek i makaronu (wermiszel i wstążki)
Re: chleb znowu...
2010-10-19 18:46:26 - zlotowinfo
news:4cbdc786$0$21005$65785112@news.neostrada.pl...
>
> zlotowinfo
> news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
>> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
>> maszyny to dziadostwo
>
> Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z
> mechanizmem mielącym 8 (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący 5 z
> 886 z jego
tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?
bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
ponoć wyższe modele tak robią
Re: chleb znowu...
2010-10-19 18:55:18 - Panslavista
zlotowinfo
news:i9ki0u$smj$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Panslavista
> news:4cbdc786$0$21005$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> zlotowinfo
>> news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
>>> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
>>> maszyny to dziadostwo
>>
>> Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z
>> mechanizmem mielącym 8 (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący 5 z
>> 886 z jego
>
> tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?
>
> bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
> ponoć wyższe modele tak robią
Z poliamidu (bardzo tani) jest elementem bezpieczeństwa - wysypuje się przy
przeciążeniu. Dzięki temu po awarii naprawa jest prosta i tania, taki trybik
chroni Twoją kieszeń przed nadmiernymi kosztami naprawy. W zestawie mam
zapasowy i kupić go można skolko ugodno.
Re: chleb znowu...
2010-10-19 20:14:19 - kika
Masz rację. Zelmer jest najlepszy. Moja stara maszynka Zelmer służyła mi
ok 20 lat. Kupiłam nową też Zelmer. Już 6 lat działa wspaniale.
Re: chleb znowu...
2010-10-20 12:08:42 - zlotowinfo
zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu
ślimakowego który napiera
Re: chleb znowu...
2010-10-20 14:05:37 - Panslavista
zlotowinfo
news:i9mf3b$2rb$1@inews.gazeta.pl...
> czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi
> zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu
> ślimakowego który napiera
Ależ jest, ale we wszystkim należy zachować umiar i nie wymagać od małych
maszynek domowych wydajności śrutownika do paszy dla koni...
Re: chleb znowu...
2010-10-20 12:07:40 - zlotowinfo
zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
drobe wiórki też jakieś za grube
jednak w tej materii zwykła tarka lepsza
Re: chleb znowu...
2010-10-20 14:04:00 - Panslavista
zlotowinfo
news:i9mf1c$2n7$1@inews.gazeta.pl...
> jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
> zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
> drobe wiórki też jakieś za grube
>
> jednak w tej materii zwykła tarka lepsza
Jedno nie wyklucza drugiego. Ja piszę o maszynce 986, a nie 586 - inne
konstrukcje choć zewnętrznie podobne do siebie.
Re: chleb znowu...
2010-10-20 12:11:47 - zlotowinfo
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
czy zostawić jak jest i się nie przejmować
a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
Re: chleb znowu...
2010-10-20 12:26:41 - Ikselka
> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>
> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
Poza tym:
www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=646&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba
Re: chleb znowu...
2010-10-20 14:06:41 - Panslavista
news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):
>
>> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
>> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>>
>> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
>> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
>> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
>
> Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
> worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
> przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
> do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
> przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
> i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
> przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
> Poza tym:
> www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=646&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba
Podglądacze.
Re: chleb znowu...
2010-10-20 15:21:32 - Ikselka
> Ikselka
> news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):
>>
>>> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
>>> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>>>
>>> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
>>> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
>>> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
>>
>> Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
>> worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
>> przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
>> do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
>> przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
>> i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
>> przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
>> Poza tym:
>> www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=646&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba
>
> Podglądacze.
Że co?
Re: chleb znowu...
2010-10-19 08:02:39 - Misiek
Użytkownik zlotowinfo
news:i9h9qa$sam$1@inews.gazeta.pl...
> zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
> ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem
>
> 0,25 kukurydzianej
> 0,55 przennej
> 1 łyżka soli
> 1 łyżeczka cukru
> 400ml wody
> ok 11mg drożdży
>
nastepnym razem dodaj maki pSZennej :-)
i zytniej tez...
Re: chleb znowu...
2010-10-19 14:53:13 - zlotowinfo
1. chleb od samego środka jakoś opada
pewnie efektem tego jest też lekki zakalec u dołu
2. biały od gory, to chyba tak mają automaty
3. co robić po upieczeniu? wyjąć odrazu? ile odczekać? zostawić na noc i nie
myśleć (włączam po 22, nocna taryfa)