Produkcja chrzanu - pasteryzować?

Lisciasty Data ostatniej zmiany: 2010-10-07 15:39:59

Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-04 10:48:43 - Lisciasty

Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
postawić?

Pozdrawiam,
L.



Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-04 10:53:18 - moon

?Lisciasty wrote:
> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> postawić?

pasteryzować!
a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
płomień skonsumuje tlen w słoiku i konserwa będzie przez to trwalsza.

moon-advisory




Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-04 13:29:07 - Lisciasty

On 4 Paź, 10:53, moon wrote:
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal..
> moon-advisory

Dobry patent :]
Nie że nie chcę pasteryzować, raczej obawiałem się czy takie działanie
nie obniży mocy chrzanu. W samej obróbce problemu nie widzę :>

Pzdr.
L.



Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-04 16:30:15 - Ikselka

Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):

> ?Lisciasty wrote:
>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>> postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i konserwa będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory

Beztlenowce się ucieszą ;-)




Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-05 10:22:07 - moon

?Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):
>
>> ?Lisciasty wrote:
>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy,
>>> czy dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w
>>> chłód postawić?
>>
>> pasteryzować!
>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i konserwa będzie przez to
>> trwalsza.
>>
>> moon-advisory
>
> Beztlenowce się ucieszą ;-)

nothing's perfect!

moon




Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-06 18:18:17 - Aabacus

On 4 Paź, 10:53, moon wrote:
> ?Lisciasty wrote:
> > Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> > nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> > zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> > dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> > postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal..
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i konserwa będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory

Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
mięsnych - np fasolka szparagowa.
Adam



Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-06 21:46:47 - Ikselka

Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):

> On 4 Paź, 10:53, moon wrote:
>> ?Lisciasty wrote:
>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>>> postawić?
>>
>> pasteryzować!
>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i konserwa będzie przez to trwalsza.
>>
>> moon-advisory
>
> Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
> bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
> Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
> mięsnych - np fasolka szparagowa.
> Adam

Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.




Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-07 03:29:27 - Panslavista


Ikselka wrote in message
news:1mw7cb8hkpg2o$.bj5v18crejte.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):
>
>> On 4 Paź, 10:53, moon wrote:
>>> ?Lisciasty wrote:
>>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>>>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>>>> postawić?
>>>
>>> pasteryzować!
>>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i konserwa będzie przez to trwalsza.
>>>
>>> moon-advisory
>>
>> Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
>> bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
>> Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
>> mięsnych - np fasolka szparagowa.
>> Adam
>
> Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.

Bo to ktoś nie przeczytał dokładnie - na powierzchnię wylewano spirytus
salicylowy. No i kojarzyło sie z bańkami na pleckach.





Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-06 12:17:36 - Jacek

Patent z zapalaniem spirytusu można zmodyfikować dając na wierzch zawartości
słoika miseczkę z pergaminu albo innego papieru do pieczenia i w tym
zapalić spirytus (broń Boże z folii Al, bo chrzan ją zeżre i będzie czarna
plama).
Palenie na pokrywce niespecjalnie mi wychodzi, ale może ja jakiś lewy
jestem.
Polecam natomiast pasteryzację w mikrofalówce. Wkładamy słoiki i grzejemy
obserwując, który zaczyna wrzeć. Wówczas wyjmujemy zagotowane słoiki i
stawiamy do góry nogami na ściereczce.
NIE, NIE jeszcze żaden słoik mi przy tym nie wybuchł ani nawet nie pękł, a
mam już kilkaset tak zapasteryzowanych.
Jacek




Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-06 14:04:32 - Ikselka

Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):

> Wkładamy słoiki(...)

Z METALOWYMI nakrętkami???




Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-06 14:36:51 - waldek


Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:ih82yae4ot9g.qtl065ocj77n.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):
>
>> Wkładamy słoiki(...)
>
> Z METALOWYMI nakrętkami???
>
Tak z metalowymi! Ja też tak pasteryzuję przetwory. Już kilka lat i działa!
Pozdrawiam - Waldek





Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-06 14:51:17 - Ikselka

Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:36:51 +0200, waldek napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:ih82yae4ot9g.qtl065ocj77n.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):
>>
>>> Wkładamy słoiki(...)
>>
>> Z METALOWYMI nakrętkami???
>>
> Tak z metalowymi! Ja też tak pasteryzuję przetwory. Już kilka lat i działa!
> Pozdrawiam - Waldek

Moze i działa, ale RAZ może nie zadziałać... i wypadek, kalectwo itp.




Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

2010-10-07 15:39:59 - Jacek

Dlatego nie pasteryzujemy na golasa, słoiki wyciągamy grubą rękawicą
kuchenną a jako ktoś chce może ubrać dodatkowo gogle.
Zapewniam, że ten sposób nie jest w żadnym stopniu bardziej niebezpieczny od
gotowania słoików w piekarniku, czy w garnku.
Jacek




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS