Orzechówka
2010-07-29 11:44:51 - Gejzero
Czy orzechy włoskie w tym okresie nadają się jeszcze na zrobienie
orzechówki, nie są za stare ?
Gejzero
Re: Orzechówka
2010-07-29 12:01:03 - Ikselka
> Witam,
>
> Czy orzechy włoskie w tym okresie nadają się jeszcze na zrobienie
> orzechówki, nie są za stare ?
>
> Gejzero
Weź jeden i przekrój - jeśli ma wnętrze mleczne, to się nadają.
Re: Orzechówka
2010-07-29 13:39:00 - pluton
> Czy orzechy włoskie w tym okresie nadają się jeszcze na zrobienie
> orzechówki, nie są za stare ?
Niby mówi sie o przełomie lipca i sierpnia. Ale ja nastawiałem 2 tygodnie
temu
i już ręka odpadała, tak było ciężko kroić...
pozdrawiam
pluton
Re: Orzechówka
2010-07-29 15:15:04 - Gejzero
Użytkownik pluton
news:i2rp8h$all$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Czy orzechy włoskie w tym okresie nadają się jeszcze na zrobienie
>> orzechówki, nie są za stare ?
>
> Niby mówi sie o przełomie lipca i sierpnia. Ale ja nastawiałem 2 tygodnie
> temu
> i już ręka odpadała, tak było ciężko kroić...
>
Najwyżej młotkiem potrakruje ;)
Za chwile zjawie się w domu to sprawdzę jakie są te orzechy.
Gejzero.
Re: Orzechówka
2010-07-30 09:14:19 - pluton
>> Niby mówi sie o przełomie lipca i sierpnia. Ale ja nastawiałem 2 tygodnie
>> temu
>> i już ręka odpadała, tak było ciężko kroić...
>>
> Najwyżej młotkiem potrakruje ;)
>
> Za chwile zjawie się w domu to sprawdzę jakie są te orzechy.
Tu nie chodzi o to, żeby rozjechac orzechy walcem :) tylko zeby
maceracja wyplukala pozyteczne skladniki.
Jezeli masz juz orzechy prawie dojrzale, to poczekaj jeszcze troche
i zrob orzechy po krzyzacku.
A orzechowke nastaw w przyszlym roku.
Wpisz w googla haslo 'nocino'.
pozdrawiam
pluton