Ikea planuje sprzedawać ekoburgery i klopsiki z białkiem z owadów
Szwedzka sieć Ikea pracuje nad nowościami w ofercie gastronomicznej. Do sprzedaży mają trafić klopsiki w nowej wersji oraz ekologiczne burgery, w których mięso zastąpią buraki i białko z owadów.
Nad innowacjami żywieniowymi Ikei pracuje laboratorium Space10. Nowy Bug Burger ma stanowić znacznie zdrowszą wersję klasycznego burgera z wołowiną. Mięso ma zastąpić 100 gramów buraków ćwikłowych, 50 gramów pasternaku, 50 gramów ziemniaków i 50 gramów larw chrząszcza mącznika młynarka.
Kanapka będzie serwowana w białej bułce z rzodkiewką, burakiem ćwikłowym, keczupem jagodowym, sałatą i szczypiorkiem.
The Bug Burger—a spin of the traditional burger recipe that creates a synergy between new ingredients and old classics. What might look like a standard burger patty is actually a combination of beets, parsnips and mealworms 🐛 #SPACE10 #futurefood pic.twitter.com/GobnLSbIEt
— SPACE10 (@space10_journal) 24 lutego 2018
Eksperci Space10 pracują również nad nową odmianą wegańskich klopsików - Neatballs. Ich skład oparty będzie na białku z owadów lub w innej wersji - na burakach. Na razie nie wiadomo, kiedy ekologiczne potrawy trafią do menu Ikei.
To kolejny ekologiczny pomysł popularnej szwedzkiej sieci. Pod koniec stycznia firma zaprezentowała inicjatywę wypożyczania klientom mebli - ma to być odpowiedź na wzrastający trend dbałości o naturę i minimalizm młodszych klientów.
Sieć sklepów z wyposażeniem domu Ikea liczy obecnie ponad 400 sklepów zlokalizowanych w 29 krajach na świecie.
Dołącz do dyskusji: Ikea planuje sprzedawać ekoburgery i klopsiki z białkiem z owadów