KFC wprowadza „The Imposter” - wegańskiego burgera
KFC wprowadza w części swoich restauracji w Wielkiej Brytanii wegańskiego burgera. Sprzedawany będzie pod nazwą „The Imposter”. Tradycyjnego kotleta z kurczaka zastąpiono quornem w charakterystycznej dla firmy panierce.
Quorn to suszona masa grzybowa, którą uformowano w kotlet dzięki białku pozyskanemu z ziemniaków.
KFC tłumaczy, że wprowadzenie do oferty wegańskiego burgera ma służyć dotarciu do coraz większej rzeszy ludzi nie jedzących mięsa w Wielkiej Brytanii.
„The Imposter” od 17 czerwca sprzedawany będzie testowo w 20 restauracjach KFC w Wielkiej Brytanii, m.in. w Londynie i Birmingham. Na razie tylko przez 4 tygodnie.
KFC twierdzi, że burger „zapewnia smak, chrupkość i soczystość”. Kosztuje 2,99 funta, czyli 1 funt mniej, niż tradycyjny burger z kurczakiem.
- Wiemy… to niesprawiedliwe. Weganie zostali okrutnie potraktowani, bo odmawiano im niesamowitego smaku KFC do tej pory, dlatego ciężko pracowaliśmy nad udoskonaleniem „The Impostera”, wegańskiego burgera, z której pułkownik Sanders byłby na pewno dumny - powiedziała Victoria Robertson z KFC UK & Ireland.
Dołącz do dyskusji: KFC wprowadza „The Imposter” - wegańskiego burgera