Nowy program kulinarno-historyczny "W kotle historii" w TVP Historia, prowadzącym Łukasz Modelski
Od 17 stycznia w TVP Historia będzie można oglądać program "W kotle historii". Gospodarzem magazynu będzie Łukasz Modelski.
W programie - oprócz przepisów, których używał kucharz ostatniego króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego - będą także zaprezentowane te najprostsze receptury, które można było wykorzystać niegdyś choćby w kuchni polowej podczas Bitwy Warszawskiej.
W odcinkach będzie można usłyszeć opowieści o historycznych wydarzeniach oraz anegdoty prowadzącego, które mają pozwolić poczuć klimat epoki, w której się rozgrywały.
Pierwszy odcinek 17 stycznia
Pierwszy odcinek cyklu - emitowany 17 stycznia – będzie dotyczył bitwy pod Grunwaldem. Pokazane zostaną przepisy na tartę z gruszkami, ser brie, peklowaną wołowinę i tafelspitz.
Prowadzący Łukasz Modelski to z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, znany jest widzom TVP Historia z programów „Kuchnia Jagiellonów” i „Kuchnia Żydów Polskich”.
Cykl „W kotle historii” ruszy w TVP Historia od 17 stycznia, będzie emitowane w niedziele o 16.05.
Dołącz do dyskusji: Nowy program kulinarno-historyczny "W kotle historii" w TVP Historia, prowadzącym Łukasz Modelski